Nyheter
-
Premiär för Farmaceutiska fakulteten • The Movie
2023-06-13
Kan man uppfinna nya läkemedel och vara popstjärna på samma gång? Följ med när Alice, David, Nadia och Valter från Uppsala Musikklassers årskurs 7 besöker Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet för att ta reda på om det är sant att några av världens bästa forskare jobbar i deras stad (English subtitles available).
Läs mer här!
-
I fokus: Anna Simonsson • En alumn har hittat hem
2023-06-13
– Halvvägs till disputation är en fortsatt karriär inom akademin och Farmaceutiska fakulteten absolut ett attraktivt framtidsscenario, konstaterar Anna Simonsson, doktorand med fokus på att utveckla nya metoder att ta läkemedel till lungorna.
Läs mer här!
-
Innovationspris till Ola Söderberg och Björn Hellman för Sloppymerase
2023-06-13
Ola Söderbergs och Björn Hellmans forskargrupper har tilldelats UU Innovations utmärkelse Attraktivt innovationsprojekt 2023 för deras arbete med Sloppymerase, det artificiella enzym som bedöms få stor betydelse för bioteknisk och medicinsk forskning.
Läs mer här!
-
Startklart för ny kurs med fokus på inhalerade läkemedel
2023-06-13
Hallå där… Göran Alderborn, professor i läkemedelsteknik, som 15 september inviger Pharmaceutical Aerosols, en ny kurs med fokus på inhalerade läkemedel som samlar doktorander och forskare från tre universitet och en rad företag inom den svenska farmacin.
Läs mer här!
-
Christian Benedict får 9,35 danska miljoner för att studera sömn och blodsockernivåer
2023-06-13
Med ett mångmiljonanslag från danska Novo Nordisk Foundation ska sömnforskare Christian Benedict följa 240 personer dygnsvanor i två veckor. En av de frågor han hoppas besvara är hur den ökända kvällsmackan påverkar nattsömnens återhämtande effekt.
Läs mer här!
-
Internationell konferens sätter fokus på tuberkulos i Östersjöregionen
2023-06-13
Två dagar i juni möts forskare och läkare från alla Östersjöländer i Visby för konferensen Tuberculosis in the Baltic region • Moving into a new era: Ett internationellt krafttag för att stoppa tuberkelbakteriens accelererande utbredning i området.
Läs mer här!
-
Så hjälper du ditt barn att sova bättre
2023-06-13
Allt fler svenska barn och unga använder receptbelagda läkemedel för att sova på nätterna, men hur kan föräldrar och skola hjälpa dem att komma till ro på naturlig väg? I Sveriges Radios Juniornyheterna berättar tioåriga Tindra och sömnforskare Christian Benedict om rutiner och roliga utmaningar att ta till innan läggdags.
Läs mer här!
-
Ny teknik för analys av proteinaktivitet i celler
2022-08-16
Med MolBoolean introducerar forskare vid Uppsala universitet en ny metod att via färgmärkning av både enskilda proteiner och komplex utvinna mer information ur cell- och vävnadsprover än vad som hittills varit möjligt. Verktyget som presenteras i Nature Communications väntas öppna viktiga dörrar inom både cellforskning och cancervård.
-
Farmbio sommarutflykt
2022-07-04
Farmbio sommarutflykt i Gamla Uppsala 13 juni 2022
-
20 min Farmakognosi
2022-06-03
I havsdjupen eller med hjälp av tusenårig kunskap kring medicinalväxter hittar forskare strukturer i naturen som kan leda till nya läkemedel. Men det är en bitvis krånglig väg framåt. -
”Byt ut mediciner som kan öka risken för bröstcancer”
2022-05-19
Många kvinnor med schizofreni får läkemedel som kan öka risken att drabbas av bröstcancer. Regionerna borde sluta rekommendera kvinnor sådana mediciner, anser schizofreniforskaren Åsa Konradsson-Geuken.
-
Ny teknik för gentoxisk testning väcker globalt intresse
2022-03-08
Med Flash-comet introducerar forskare vid Uppsala universitet en snabbare och mer kostnadseffektiv teknik att lokalisera DNA-skador i enskilda celler. ”Vi bedömer att Flash-comet har potential att revolutionera vårt fält, och förhandlar nu med en tänkbar europeisk partner om att via fördjupat samarbete ta tekniken till marknaden” säger Björn Hellman, professor i toxikologi.
-
Forskarprofilen Paco Cardenas: Söker farmacins framtid bland planetens äldsta djur
2022-03-08
I årtusenden har mänskligheten utforskat jorden för att hitta nya verktyg till läkekonsten. När klimatförändringar nu hotar att utplåna hela ekosystem sätts hoppet till planetens sista okända utpost.
-
Reportage med Karin Steffen - svt nyheter
2022-02-15
Läs mer här!
-
Farmaceutiska fakulteten välkomnar 200 doktorander till ULLA 22
2022-02-09
Den 2–9 juli är Farmaceutiska fakulteten i centrum för europisk läkemedelsforskning då Uppsala universitet står värd för ULLA Sommarskola. "Jag är säker på att vi kommer att genomföra en unik sommarskola som tillför viktiga värden till både tradition och framtid" säger Ulf Göransson, professor i farmakognosi.
-
Miljonanslag till Hans Lennernäs och Johan Lennartsson
2021-12-09
Hans Lennernäs och Johan Lennartsson, professorer vid Farmaceutiska fakulteten, erhåller totalt 4,2 miljoner kronor då Cancerfonden anslår finansiering till aktuella forskningsprojekt som bedöms ha störst möjlighet att bidra till att besegra cancer.
-
Högtidligt och populärvetenskapligt då fakulteten installerade sina nya professorer
2021-12-09
– Installationsföreläsningarna är ett bra tillfälle att få en aktuell och lättillgänglig överblick av vad som pågår i grannkorridoren, konstaterade Johan Lennartsson, en av Farmaceutiska fakultetens sju nya professor som i november gav populärvetenskapliga introduktioner till sin forskning.
-
Gränslöst engagemang • Tredje uppgiften i praktiken
2021-12-09
Ett halvt sekel efter att den tredje uppgiften skrevs in i Högskolelagen är Farmaceutiska fakultetens forskare flitigt anlitade experter i media. De bidrar med kunskap i utredningar och navigerar internationella samarbeten. Men hur kan en ung forskare förbereda sig på en plats i offentlighetens strålkastare?
-
Tech-företag bildat vid Uppsala universitet nykomling på 33-listan
2021-11-11
Hallå där… Ola Spjuth, professor i farmaceutisk bioinformatik och medgrundare till Scaleout Systems, techföretaget som skapades vid Uppsala universitet och nu tar plats på Ny Tekniks 33-lista över Sveriges mest innovativa och lovande teknik-startups.
-
Robotiserat laboratorium ny resurs i svensk läkemedelsforskning
2021-10-05
Med rekryteringen av Ola Spjuths forskningsmiljö för farmaceutisk bioinformatik etablerar den nationella infrastrukturen Chemical Biology Consortium Sweden en nod vid Uppsala universitet. Satsningen är ännu ett viktigt steg i den pågående implementeringen av Artificiell Intelligens i svensk life science.
Läs mer här!
-
MSI Lab Per Andrén ansluter till SciLifeLab Spatial Omics
2021-09-27
Läs mer här!
-
Ny metod för upptäckt av antivirala läkemedel
2021-09-27
Läs mer här!
-
Sveriges Television och TV4 rapporterar från Lab Mangsbo
2021-09-27
-
Upptäckt av sidospecifik endokrin mekanism ger hopp om nya läkemedelsbehandlingar vid stroke
2021-09-27
Läs mer här!
-
Uppsala universitet i miljardsatsning mot tuberkulos
2021-09-27
Läs mer här!
-
New method for discovery of antiviral drugs
2021-08-04
Read more here!
-
U-FOLD tilldelas Nordic Drugs Stora Pris 2021
2021-06-29
10-årsjubilerande U-FOLD erhåller Nordic Drugs Stora Pris 2021 för att med forskning, utbildningar och uppmärksammande av beroendefrågor tillföra fältet stor positiv betydelse på både regional och nationell nivå.
-
Uppsala universitets beteendefacilitet lyfter djurstudier till nästa nivå
2021-06-29
10-årsjubilerande plattformen Uppsala universitets beteendefacilitet bistår forskare i beteendevetenskap vid planering, utförande och analys av försökdjurstudier. Efterfrågan på plattformens tjänster är omfattande, men dess medarbetare identifierar ytterligare vetenskaplig potential.
-
Ny teknik banar väg för vaccination mot cancer
2021-06-29
Med en ny metod vill forskare vid Uppsala universitet lära vårt immunförsvar att identifiera tumörer och skapa T-cellerna som kan förstöra dem. ”Det är inspirerande att se något så innovativt födas i Sverige” säger Kristian Sandberg, chef vid SciLifeLabs läkemedelsplattform.
-
Årets pedagogiska pristagare utsedda
2021-05-31
2021 års pedagogiska pristagare vid Uppsala universitet undervisar i ämnen kopplade till arkeologi, juridik, farmaci och matematik. Det fria pedagogiska priset tilldelas specialistläkare Lars Lundin vid institutionen för kirurgiska vetenskaper för pedagogiska insatser och kreativa lösningar i samband med övergången till digitala undervisningsformer.
-
De får Farmacevtiska Studentkårens pedagogiska priser
2021-05-28
Att få studenternas pris efter detta tuffa år värmer extra mycket, säger universitetsadjunkt Christina Wedén som, tillsammans med Ulrika Rosenström och Viktor Rognås, erhåller Farmacevtiska Studentkårens pedagogiska utmärkelser 2021.
-
Ny testmiljö visar okända egenskaper hos zebrafiskar
2021-05-27
Med en ny testmiljö för zebrafiskar har forskare vid Uppsala universitet och SLU utvecklat ett sofistikerat verktyg för kartläggning av multipla beteendevariabler i en och samma testsituation. Nu presenterar gruppen sina första resultat.
-
Nu kommer verktygen med potential att revolutionera cancerforskningen
2021-05-27
Med lanseringen av sin prisbelönta metod att analysera proteinaktivitet i celler och ett artificiellt enzym hoppas Ola Söderberg, professor i farmaceutisk cellbiologi, öppna flera viktiga dörrar inom cancerforskning och de cellbiologiska vetenskaperna.
-
Schizofreni – sjukdomen som ingen vill ha
2021-04-28
Boken Schizofreni – livet med en psykossjukdom, skriven av Åsa Konradsson-Geuken, Docent i farmakologi och psykiatrikerna Sten Friberg och Ylva Wächter, är fylld med fakta om sjukdomen såsom orsaker, medicinering, behandling, hur ser vården ut, sysselsättning och arbete, forskning om sjukdomen, varvat med historier ur verkliga livet – hur det är att leva med eller nära någon med schizofreni.
-
Nu kommer verktygen med potential att revolutionera cancerforskningen
2021-04-08
Med lanseringen av sin prisbelönta metod att analysera proteinaktivitet i celler och ett artificiellt enzym hoppas Ola Söderberg, professor i farmaceutisk cellbiologi, öppna flera viktiga dörrar inom cancerforskning och de cellbiologiska vetenskaperna.
-
Långvariga kvarstående symtom hos sjukvårdsarbetare efter genomgången covid19
2021-04-08
Läs mer om artikeln här!
-
Ny forskning visar bred immunitet mot covid-19 efter nio månader
2021-02-26
96 procent av de som utvecklar antikroppar mot SARS-CoV-2 har kvar dem efter nio månader, visar forskning vid Danderyds sjukhus, Uppsala universitet och KI. Resultatet bygger på den tredje uppföljningen i COMMUNITY-studien som undersöker långtidsimmunitet efter covid-19.
-
Ny analysmetod för prediktion av risk och effekt vid immunterapi
2021-02-26
I en ny studie visar forskare vid Uppsala universitet skillnader i hur antikroppen Rituximab interagerar med blod från friska personer jämfört med patienter med kronisk lymfatisk leukemi. Nu väcks hopp om att analysmetoden ska bana väg för viktiga genombrott inom immunterapeutisk forskning och vård.
-
Ny studie väcker hopp om att bota Alzheimers sjukdom
2021-02-26
”Vår ambition är att inom överskådlig framtid applicera metoden på människor”, säger Greta Hultqvist, forskare vid Uppsala universitet, som med en ny proteintransportör lyckats stoppa och vända utvecklingen av Alzheimers sjukdom i möss.
-
Uppsalas miljö för avbildande masspektrometri fortsätter expandera
2021-02-26
Hallå där… Per Andrén, professor i avbildande masspektrometri, som med installationen av ytterligare ett FTICR-instrument förestår en av världens främsta faciliteter för masspektrometrisk avbildning.
-
”Man behöver inte vara ett geni för att bli forskare”
2021-02-12
Vad gör man egentligen som forskare? Måste man vara ett geni eller plugghäst? Nej, inte alls. I den nya barnboken ”Forskardrömmar: Berättelser för nyfikna barn” får vi lära känna olika forskare som barn och se vad det var som ledde dem till att bli forskare. Berättelserna är både spännande och roliga och ibland även sorgliga, något som gör boken lätt att ta till sig. Syftet med boken är att avdramatisera forskningens mysterier och locka fler barn att vilja börja studera och forska.
-
Ny studie: Behöver inte ha svåra symptom för att få antikroppar
2020-12-17
Uppsala Universitet är med i en stor studie som undersöker antikroppar och t-cellsimmunitet mot coronaviruset.
-
Nyutvecklad metod visar stor potential för behandling av Alzheimers sjukdom
2020-11-02
I Alzheimers sjukdom klumpar ett protein ihop sig i hjärnan och gör att de drabbade tappar minnet. I en nypublicerad artikel beskriver en forskningsgrupp vid Uppsala universitet en ny behandlingsmetod som ökar kroppens egen nedbrytning av byggstenarna som leder till att proteinet klumpar ihop sig.
-
Självlärande maskiner tar steget in i läkemedelsutveckling
2020-10-21
Vintern 2020 öppnar ett nytt robotiserat laboratorium för cellprofilering vid Uppsalas Biomedicinska Centrum – en högteknologisk facilitet redo att leverera då Knut och Alice Wallenbergs stiftelse nu investerar 3,1 miljarder kronor i att göra Sverige världsledande inom datadriven livsvetenskap.
-
Forskarna berättar om cancervaccinet i Malou efter tio
2020-10-21
Nu kan du se Sara Mangsbo och Angelica Loskog berätta om cancervaccinet i Malou efter tio på kanal TV4.
-
Forskning
2020-09-09
Beviljade bidrag/forskningsmedel som beviljats sedan föregående styrelsemöte:
-
Nyheter om våra kollegor
2020-06-23
-
Innovationspris till Sara Mangsbo
2020-06-22
-
Årets Hjärnäpple till Sara Mangsbo
2020-06-18
Sara Mangsbo, biträdande lektor vid vår institution har blivit tilldelad utmärkelsen Hjärnäpplet av Uppsala Universitet.
-
Beviljade bidrag/forskningsmedel
2020-05-13
Sara Mangsbo &. Ola Spjuth har nyligen beviljats medel för var sitt projekt